Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Google har introduceret Android 4.0 og fantasien sætter åbenbart ingen grænser, når tilnavnet skal vælges. Ice Cream Sandwich er virkelig kort og mundret, not.

Samsung fik lov til at introducere den første mobiltelefon med det nye styresystem implementeret. Samsung Galaxy Nexus er produceret i samarbejde med Google, og har selvfølgelig fået lov til at være et skridt foran alle andre.

Android 4.0 brugerinterface
Det der først stikker i øjnene, når man åbner en Galaxy Nexus er, at Android 4.0 brugerinterfacet er redesignet og med meget anderledes måde at fungere på.

Android 4.0 er designet til at fungere uden fysiske knapper på mobilen. De mobiler som allerede har knapper, kan selvfølgelig godt fungere med 4.0, men den behøver dem ikke.

For at navigere rundt  har du nu 3 knapper: Tilbage, Home og Multitasking (eller seneste App). Den sidste funktion kommer fra Honeycomb brugerinterfacet og er basalt set en række thumbnails, som viser de senest åbnede apps.

En ny funktion er et sidelæns “swipe”, som lukker en applikation ned, og vil hjælpe til med at spare strøm, hvis der er en opdatering i gang i baggrunden.

Hvis du afspiller en video, ser på billeder eller surfer på nettet, vil de 3 knapper zoome ned til små prikker, så du har så meget som muligt af skærmen tilrådighed.

En helt ny funktionalitet er muligheden for at åbne mobilen ved hjælp af ansigtsgenkendelse, kaldet Face Unlock. Bemærk dog at funktionen ikke er 100% sikker og ikke fungerer optimalt ved lav belysning.

People
Kontaktsystemet er forbedret drastisk med Ice Cream Sandwich. Den har fået en ny tekstfont (Roboto) og en behagelig sammensætning af en ren blå farve kombineret med hvid baggrund.

Nu kan du få opdateringer fra sociale medier, som f.eks. Google+ og Twitter ved at prikke på kontaktprofilen og swipe til venstre.

Der er foreløbig ingen Facebook integration, men det er måske allerede kommet, når du læser dette. Facebook skal lige have opdateret sit API.

Integrationen med Google+ er udført ganske smart. F.eks. har gruppe-folderen automatisk link til dine Google+ Circles.

Beskeder
Android 4.0 har fået et nyt og bedre tastatur. Nu får du kun 3 forslag til ord under tastning, hvilket gør det nemmere at vælge. Vibrations-feedback fungerer bedre og det er nemt at skrive og taste præcist.

Tale til tekst er blevet forbedre og har fået realtidsfunktionalitet, så du ikke længere behøver at vente på at se teksten, til du er færdig.

Internet browser
Også browseren har fået en overhaling. Det er blevet meget nemmere at hoppe rundt mellem vinduer end før og du kan nu se alle dine åbne internet sider ved at scrolle sidelæns via live thumbnails.

En anden smart feature er, at du nu kan vælge at se desktop versionen af et website med fuldt indhold, i stedet for mobilversionen.

En tredje er muligheden for at tage et snapshot af en internet side, for at læse den offline. Dette vil spare på din 3G datatrafik og dermed penge.

Kamera
Kameraet er blevet opdateret og du kan nu tage billeder uden forsinkelse. Det gør det nu muligt at tage hurtige snapshots, endda hurtigere en på en iPhone. Ved snapshots er autofokus slået fra, men det gør ikke noget, så længe der er rimeligt med lys.

En anden ny feature er muligheden for at tage panorama billeder.

Også videooptageren er blevet forbedret.

Multimedia
Musikafspilleren i Android 4.0 har fået en kraftig overhaling. Når du åbner medieafspilleren, bliver du præsenteret for en afspillingsliste over de seneste sange og albums, som du har lyttet til.

Ved at swipe til venstre og højre kommer du til albums, bands og sange. Nederst i app’en finder du et lille søgeikon, som kan hoppe direkte til en sang eller kunstner.

Videoafspilleren viser nu en liste over de videoer du har lejet i Android Market til venstre og dine egne videoer til højre.
Hver video vises med en thumbnail og en kort beskrivelse.

E-bøger
E-bogsapp’en er præinstalleret på Galaxy Nexus. Der er tale om en af de bedste e-bogs implementeringer på nogen mobil. Bladre-animationen er meget “naturtro”.
Selvom bøgerne er lagret i “skyen”, kan du gøre dem tilgængelige offline. Det er ikke fordi en bog fylder specielt meget rent datamæssigt, men det kan være irriterende at miste forbindelsen til nettet midt i et spændende kapitel.

Data management
Du har nu mulighed for, at sætte begrænsninger på dit dataforbrug og derved tilpasse det til det abonnement, som du har valgt. Du kan derved få advarsler, når dataforbruget er ved at nå dine grænser. Det er jo specielt nyttigt, hvis man tager sin Android 4.0 baserede smartphone med til udlandet.

Overall
Android 4.0 Ice Cream Sandwich (Soda ville have været bedre) gør at Google holder liv i konkurrencen med Apple og Microsoft og ikke falder tilbage. Funktionaliteten på Samsung Galaxy Nexus er god og det bliver spændende at se, hvordan andre producenters implementering bliver gjort – specielt hvordan HTC vil integrere HTC Sense med Ice Cream Soda.

This entry was posted in Android and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>